Løping på vinterføre

Vintertiden er her. Kuldegradene sniker seg innpå, vegene brøytes og jakkene kneppes opp. Snøen har allerede satt sitt preg på det nordlige landskap, mens det i sør allerede har regnet bort en gang. Men den  kommer nok tilbake, snøen. Da gjelder det å være klar, for det er lenge til våren gjør sitt inntog. For løpingen sin del, begynner mange å trekke innendørs så fort Desta Marie Beeder kaster vinterværet over oss. Inn på treningssenteret som regel, eller ned i sofaen kansje. Dersom du er en utelukkende godværsløper eller er en som ønsker å herde deg mot tøffere vær, er det på tide å regelrett løpe vinteren i møte. Selvfølgelig gjelder dette også for barbeinte og minimalistiske løpere!

Barbeint

Å løpe helt barbeint utendørs om vinteren er kansje ikke det mest ideelle. Det lar seg gjøre, men har sine selvsagte begrensninger. Heldigvis finnes det løpebaner innendørs å boltre seg på, under mer kontrollerte omgivelser. Blant annet på Bislett Stadion i Oslo, hvor de har en rundbane på 545 meter. En fin anledning til å vedlikeholde den barbeinte løpsteknikken til våren viser seg igjen. Men man kan ikke løpe i sirkel hele vinteren!


En barbeint test langs nordnorske veier

Kom deg ut!

Dersom du ønsker å fortsette din minimalistiske tilnærming gjennom vinteren, kan det være nyttig å være bevisst på hvorfor du trenger sko. Vi har tidligere sett hva som ligger i begrepet minimalistiske løpesko og hvordan slike løpesko kan slippe unna med en flatere tekstur enn stivere løpesko. Det skoene kan hjelpe oss med, vil da være å beskytte oss fra kuldegradene. Noe som videre åpner mange muligheter for eksperimentering. Selvfølgelig kan du kjøpe løpesko for dyre dommer i din sportsbutikk, men i prinsippet kan du løpe i hva som helst. Dette er noe jeg ønsker å utforske nærmere denne vinteren og vil følgelig komme tilbake med resultatene ved en senere anledning. Er det for eksempel gunstig å løpe i bare ullester?

Minimalistiske løpesko

Du kan dra med deg dine fivefingers ut i kulda. Noe som fungerer nokså bra, men har sine bakdeler. Det at tærene har sine egne "lommer", gjør at de ikke får beveget seg tilstrekkelig og blir følgelig ganske kalde. I motsetning vil tærne holde seg varmere i en lignende minimalistisk sko, hvor tærne er samlet i en felles tåboks, De får da større bevegelsesfrihet og kan varme seg på hverandre, mens et kaldt og vått stoff legger seg rundt hver enkelt tå i dine fivefingers.

På plussiden, vil føttene bevege seg mer i minimalistiske sko kontra tradisjonelle løpesko. Dette gjør at føttene etterhvert blir varme, på tross av alle minusgradene og gjør løpeturen straks mer behagelig. Bakdelen med dette, er at det vil ta omtrent 15-20 minutter før føttene har blitt tilstrekkelig varme, alt etter som. Noe som for øvrig gjelder for resten av kroppen din. Det kalles oppvarming.

Bruk av sokker

Det finnes også sokker til å bruke i fivefingers. Sokker som muligens er ment å holde føttene varme, men gir deg derimot en motsatt effekt. Når sokkene blir våte av snø og sørpe, vil dette følgelig gjøre føttene dine kalde. Dette fordi sokkene holder på vannet og ligger tett inntil huden, spesielt rundt tærne. Det kan tenkes at våte fivefingers vil gi en tilsvarende effekt. Til en viss grad ja, men fivefingers har en overdel som ikke trekker til seg noe særlig med vann. Samtidig ligger de ikke så tett mot huden som sokkene og gjør at det legger seg litt isolerende luft inne i skoene dine. Problemet er i all hovedsak at tærne dine blir våte og kalde. Løper du derimot i minimalistiske sko med hel tåboks, vil vanlige sokker (gjerne av ull) egne seg bedre. Dette med bakgrunn i det overnevnte argumentet der tærne får redusert bevegelighet i fivefingers. Vanlige sokker (i motsetning til tåsokker) samler hele foten i samme rom, noe som gjør det enklere å holde på varmen.


Hvilket dyr er dette? Send ditt svar til kommentarfeltet nedenfor!

 

Har du erfaringer fra løping i minimalistiske sko eller kansje til og med helt barbeint (?!?) på vinterføre? Er du enig i mine tanker rundt dette? Slipp deg fri i kommentarfeltet!

Stikkord:

9 kommentarer

Obijay

04.11.2012 kl.23:49

Nordlending type langhåret?

Knut

05.11.2012 kl.03:23

Er man ikke ekstra utsatt for seneskader når man løper barføtt vinterstid?

Har du sett denne?

http://www.facebook.com/NorskeBarfotlopere

Obijay2

05.11.2012 kl.13:37

Nordlending type tynn?

Stine

05.11.2012 kl.15:50

Oi! Dette ser man ikke ofte! Skal innrømme at jeg er en av de som ofte trekker inn på møllen når vinteren kommer. Her er snøen regnet vekk og ikke kommet tilbake enda. Løper ute så lenge føret tillater det! :)

Bare Andreas

05.11.2012 kl.20:10

Knut: Hei Knut! Jeg kan ikke helt se hvorfor det skulle medføre økt risiko for seneskader når man løper barbeint kontra med vanlige løpesko på vinterstid. Hva er bakgrunnen for denne påstanden? : )

Jepp, jeg har "likt" den og lagt den som link i menyen til høyre ; )

Bare Andreas

05.11.2012 kl.20:15

Stine: Kansje ikke noe alle tester ut med det første, men friskt og godt var det ; ) Hehe, er du klar for å gjøre en forandring i år? Jeg klarte meg selv utendørs i alle kuldegradene i Elverum. Synes det blir grasalt kjedelig å løpe på mølle! Så får man jo mye frisk luft av å løpe ute. Heldigvis brøyter de veiene om vinteren : )

Stine

05.11.2012 kl.20:54

Det var en lang vinter med mye løping på mølle i fjor, men tror jeg skal løpe litt mer ute i år. Så lenge det ikke er alt for mange kuldegrader da! Jeg er en skikkelig frysepinn, men det er helt klart best å løpe ute! :)

Knut

06.11.2012 kl.01:54

Akillesenen skades lettere når de blir nedkjølt da det er svært dårlig blodsirkulasjon noen centimeter ovenfor hælen. En skade der tar tid å lege: http://www.kondis.no/artikler/achilles.html

Skal anyway følge med på bloggen din. Liker å lese om folk som går nye veier!

http://www.dagbladet.no/2010/04/17/kultur/debatt/jogger/trening/11316085/

Bare Andreas

06.11.2012 kl.07:58

Knut: Det kan nok stemme at den skades lettere når den blir nedkjølt, men når vinteren kommer, kler man seg ofte deretter.Om bekledning er tilstrekkelig for å utligne disse forskjellene, skal jeg ikke pårope meg å vite. Dersom du tenker på slike skader når man løper helt barbeint på snø, så var bildene fra et 1500 meters langt eksperiment, der jeg tok av mine fivefingers etter at foten var blitt forholdsvis varm. Temperaturen lå vel på rundt null grader den kvelden. Var morsom å prøve, men dette heller litt over mot det ekstreme.

Takk for det! Jeg synes dette er spennende å utforske, spesielt siden det er meget få som holder på med noe lignende og at mannen i gata som ofte sperrer opp øynene når jeg kommer løpende uten sko : )

Fin artikkel!

Skriv en ny kommentar

Bare Andreas

Bare Andreas

26, Målselv

Jeg er bare en helt uvanlig ung mann. Utdannet innen idrett, går (løper ofte) mine egne veier og bruker ikke alltid sko.

Bare besøk så langt.

Kategorier

Arkiv

hits